Kategoriler
Genel

Moldova İle Yapılan Serbest Ticaret Andlaşması’nın 1. Eki’nde Değişiklik

İnceleme: M. Beheşti Aydoğan
“İstanbul Hukuk’tan 2015 yılında mezun olmuştur. Şu an Queen Mary Üniversitesinde Milletlerarası Hukuk üzerine yüksek lisans yapmaktadır.”

Taraflar: Türkiye ve Moldova
Resmi Gazete’de Neşir Tarihi: 6 Haziran 2017
İmza Tarihi: 14 Aralık 2016
Türkiye’nin Onay Tarihi: 17 Nisan 2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi: Değişikliğin yürürlüğe girişi için gerekli iç hukuk yollarının tamamlandığına yönelik son teyit bildiriminin alındığı tarihten sonraki ikinci ayın ilk günü (md. 2)
Geçerli Dil: İngilizce

Değişiklik Moldova ile yapılan Serbest Ticaret Andlaşması’nın “Menşeli Ürünler Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemlerine İlişkin Ek 1”’ni Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon (buradan sonra Konvansiyon)” ile uyumlu hale getirmektedir.

Değişiklik bu Konvansiyon’un amacının taraf ülkeler arasında menşe ürünlere dair mevcut farklı kurallar yerine tek tip kuralların tatbiki olmasından hareketle gerçekleştirilmiştir. Konvansiyon Türkiye için 1 Şubat 2014’te, Moldova için ise 1 Eylül 2015’te yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla Türkiye ile Moldova arasındaki Serbest Ticaret Andlaşması ile kurulan Ortak Komite’ye (buradan sonra Ortak Komite) göre iki ülkenin de bu Konvansiyon’a taraf olması ile beraber Ek 1’de yer alan farklı menşe ürün kurallarına gerek kalmamıştır. Ortak Komite Serbest Ticaret Andlaşması ile kendisine verilen yetkiye binaen 2/2016 sayılı kararı ile EK 1’de değişiklik yapılmasına karar vermiştir.

Değişiklik ile beraber Konvansiyon’un 1. ve -uygun olduğu takdirde- 2. Lahikası iki ülke arasında menşe ürünler için geçerli kuralları teşkil edecektir (EK 1 md. 1). Taraflardan birinin adı geçen Konvansiyon’dan çekilmesi durumunda yeni menşe kuralları konusunda andlaşmaya varılıncaya kadar Lahika 1. ve -uygun olduğu takdirde- 2. Lahika’daki menşe ürünlere dair kurallar uygulanmaya devam edecektir (EK 1 md. 4/2).

Konvansiyon’un 1. Lahika’sının 32. Maddesindeki kontrol süreçlerine dair iki ülkenin gümrük idareleri arasında çıkan tüm uyuşmazlıklar Ortak Komite tarafından çözüme kavuşturulacaktır (Ek 1 md. 2/1).

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

Exit mobile version