Kategoriler
Genel

Nepal ve “Kuriti” Geleneği: Kadına Dair Geleneksel Bazı Adetler ve İnsan Hakları 

Milletlerarası İnsani ve Ahlaki Birlik (the International Humanist and Ethical Union) 6 Şubat 2018’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu yazılı beyanında (BM Belge No:A/HRC/37/NGO/168) Nepal toplumunun dışlanmış kesimlerinin maruz kaldığını iddia ettiği kuriti adetinin zararlı bir gelenek olmasından hareketle Nepal Hükümeti’nin bu konuda harekete geçmesini istemektedir. 

Beyan “kuriti”yi, büyücü olduğuna inanılan insanlara eziyet (Boksi Pratha), kadınları adet döneminde toplumdan uzakta küçük bir kulübede yaşamaya zorlama (Chhaupadi Pratha) ve Hindu tapınaklarına kız çocuğu kurban etme (Deuki Pratha) gibi Nepal toplumunca kutsal addedilen adetlerin geneline verilen bir isim olarak tanımlamaktadır. 

Birlik, toplumu bu yanlış sosyal ve kültürel geleneklere dair eğitmek ve harekete geçirmek için bilgilendirme kampanyaları yapılması gerektiğini ifade ediyor. Yine beyanda sağlık ve eğitim alanında çalışanların, kolluk görevini icra edenlerin ve yargı alanında bulananların “kuriti”yi ihbar yükümlülüklerinin olması talep ediliyor. 

Birliğin önerilerinden “kuriti”ye dair Nepal’de oluşmuş toplumsal kabulün ancak bu konuya dair yeni bir anlayış yaratılarak çözüleceğini düşündüğü anlaşılmaktadır. Zira ona göre kağıt üzerindeki yasaklar yeterli olmamaktadır. Ancak ataerkil toplum yapısının kadına eşitlik sağlayacak şekilde dönüştürülmesi bu sorunu çözecektir. 

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

Exit mobile version