M. Beheşti Aydoğan
“Milletlerarası Hukuk Yüksek Lisans Öğrencisi”
26.09.2017/6 Muharrem 1439 tarihinde Suud Kralı’nın Trafik Kanunu Hükümlerinin Tatbiki ve Uygulama Layihası’nı onaylaması ile beraber kadınların da erkekler gibi sürücü ehliyeti sahibi olmasının önü açılmış oldu.
Neşredilen Emr’e göre Şer’en kadınların araç sürmelerinde aslolan ibahadır ve varolan zerâi/sakıncalı durumlara götüren vesileler de “yakin” veyahut “zann-ı galib” seviyesine ulaşmamaktadır. Dolayısıyla Emr’e göre Büyük Alimler Heyeti’nin çoğunluğu bu zeraiyi giderecek şer’i ve kanuni güvenceler çerçevesinde kadınların araç sürmesinde beis görmemektedir.
Emir, Suudi Arabistan’ın Şer’i hükümlere bağlılığına dikkat çekmektedir. Suudi Arabistan konuyu yasak döneminde “Şer’en böyle” şeklinde temellendirdiğinden, bu noktanın mefhum-u muhalifinden yapılacak bir okumayı halk nezdinde engellemeye matuf olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu durum Suudi Arabistan’da sekülerleşmenin bir emerasi olarak görülmemeli demektedir, Emir metni.
Ayrıca Emir metni, kadının araç sürememesinin zararları ve sürmesinin faydalarına dikkat çekerek başlamaktadır. Buradan hareketle kanunun toplumsal temellendirmesi de yapılmış olmaktadır. Dolayısıyla hem Şer’i olarak hem de kuralın toplumsal yansımaları açısından bir temellendirilmeye çalışılan Emir metni yasağın kaldırılmasını tüm yönleriyle kabullenmektedir.
Bu yeni kanun 10 Şevval 1439/14 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girmiş olacaktır.